El poble
Montitxelvo és un municipi xicotet i tranquil, de caràcter agrícola, amb uns 650 habitants, que es trova a la zona est de la comarca de la Vall d'Albaida (que aglutina 34 municipis), a una distància de 85 Km de València, 20 Km de Gandia (localitat de costa meditarrànea més propera) i 35 d'Ontinyent. El seu terme municipal té una extensió de 33.125 Km2 i limita amb els termes municipals de Terrateig, Benicolet, Aielo de Rugat i L'Orxa.
 
El poble està ubicat a les faldes de la serra de Mariola i del Benicadell i a l'inici del vall que dóna nom a la comarca. El terreny és accidentat, sobretot a l'extrem meridional, on es donen les majors altures a les Penyes Albes (656 m). Cal destacar els seus innumerables paratges naturals de gran interés ecològic i forestal, la seua important arquitectura hidràulica, formada per aqüeductes medievals i mines d'aigua, i els seus riu-raus on antany s'elaborava la pansa. Tot açò fa de Montitxelvo un lloc idoni per a descansar i gaudir de la gastronomia local i del contacte amb la naturalesa.
 
 
MONUMENTS
 
  • Arcada del Planet. Es tracta d'un aqüeducte que sembla datar del segle XV i que fou reconstruït a finals del XVII o principis del XVIII.
  • Església Parroquial. Té per titular Santa Anna, i fou reformada al segle XVIII.
  • Molí de Micairent. Possiblement construït durant el segle XVIII a prop d'un despoblat morisc.
  • Ermita del Salvador. Xicoteta ermita devocional construïda a finals del segle XIX.
  • Bassa del Sastre. Magnífica obra d'enginyeria hidràulica construïda possiblement a finals del segle XVII i reconstruïda en nombroses ocasions.
  • Riuraus. Els riuraus formen part dels paisatge rural de la zona, però estan desapareixent per falta de manteniment. La majoria es construïren al segle XIX.

 

COM ARRIBAR


Amb automòbil:
 
Des de Gandia: Agafar l'autovia Gandía-Oliva-L'Olleria CV-60, fins a l'eixida de Terrateig. Ja en la comarcal CV-619 el poble es troba a 1,8 Km de l'eixida, i està senyalitzat.
 
Des de València: L'opció més ràpida és agafar l’autovia A7 (Autovia de l'Interior). Passat el túnel de l'Olleria, prendre l'eixida a Gandia. Montitxelvo es troba a uns 25 Km, un cop passada l’eixida de Castelló de Rugat. Alternativament, també es pot agafar l'autovia en direcció Gandia (per la costa) o l'autopista en direcció Alacant i eixint a Xeressa. Aquestes dues últimes opcions tenen una distància semblant, però amb més tràfic (autovia per la costa) i pagant peatge (autopista). 
 
Amb autobús:

Autobús des de La Plaça Parc de l'Estació a Gandia, a les 15:15h, de dilluns a divendres, exceptuant festius.

 
Itinerari: Gandia, Parc de l'Estació - Gandia, Hospital - Alfahuir - Ròtova - Llocnou de Sant Jeroni - Terrateig - Montitxelvo - Aielo de Rugat - Rugat - Castelló de Rugat - Ràfol de Salem - Salem 
 
Amb tren:

L'estació intermodal de Gandia combina ferrocarril i autobusos a un mateix edifici. Gandia es troba perfectament connectada amb la ciutat de València cada 20 minuts aproximadament.


 
LOCALITZACIÓ